logo

Παχαίνει τελικά η νηστεία; 5 tips για να αποφύγετε τις «παγίδες»

Διανύουμε τη Σαρακοστή, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να νηστέψουν είτε για να ακολουθήσουν τη θρησκευτική παράδοση είτε γιατί το βρίσκουν ως μια καλή ευκαιρία να «αποτοξινωθούν» μιας και η νηστεία αποκλείει τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά και βασίζεται στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά αλλά και θαλασσινά.

Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία όταν υπάρχει ποικιλία στα τρόφιμα είναι γνωστά. Αυξάνεται η κατανάλωση των φυτικών ινών, των καλών λιπαρών και μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι αυτοί που νηστεύουν έχουν χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, «κακής» LDL χοληστερόλης, μειωμένη πρόσληψη θερμίδων σε σύγκριση με όσους δε νηστεύουν και καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Παρόλο όμως του επιβεβαιωμένου οφέλους της νηστείας στην υγεία παρατηρείται το εξής παράδοξο: ακόμη και από άτομα που νηστεύουν κατά τη διάρκεια της νηστείας κάποιοι αναφέρουν πως αυξάνεται το σωματικό τους βάρους.

Τα παρακάτω tips θα σας προστατεύσουν από τον κίνδυνο του να πάρετε κιλά στη νηστεία:

Συμβουλή 1

Κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθρακούχων τροφίμων (λευκό ψωμί, λαγάνα, λευκά μακαρόνια, επεξεργασμένο ρύζι). Αυτά δεν προκαλούν κορεσμό δηλαδή μας χορταίνουν πιο δύσκολα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη πλεοναζόντων θερμίδων!
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ: Δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, με προσοχή στις μεγάλες μερίδες!

Συμβουλή 2

Κατανάλωση τηγανητών θαλασσινών όπως καλαμαράκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, διάφοροι κεφτέδες, πατάτες, τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά που εκτοξεύουν το περιεχόμενο σε θερμίδες.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ: Ψητά ή βραστά λαχανικά αλλά και θαλασσινά με ωμό ελαιόλαδο.

Συμβουλή 3

Υψηλή κατανάλωση θρεπτικών μεν τροφών, πλούσιων σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο δε, όπως ελαιόλαδο, ελιές και ξηροί καρποί.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ: Συνήθως δεν τηρούμε το μέτρο στην κατανάλωση αυτών των τροφών γιατί δεν έχουμε αίσθηση της ποσότητάς τους με αποτέλεσμα να ξεφεύγουμε. Περιοριζόμαστε σε 1 κουταλιά της σούπας στη σαλάτα/στο φαγητό ή σε 5 μικρές ελιές ή σε 6 αμύγδαλα ή 2 καρύδια σε κάθε γεύμα!

Συμβουλή 4

Και φυσικά το κεφάλαιο ΓΛΥΚΑ. Οι συστάσεις θεωρώ είναι περιττές. Νηστίσιμα γλυκά όπως ο χαλβάς, τα γλυκά του κουταλιού, τα μουστοκούλουρα και το παστέλι μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή έναντι άλλων πιο λιπαρών γλυκών, όπως π.χ. η σοκολατόπιτα, χρειάζονται όμως προσοχή ως προς την ποσότητα κατανάλωσης καθώς περιέχουν αρκετή ζάχαρη και θερμίδες. Ενδεικτικά 50γρ. χαλβά μας δίνουν περίπου 270 θερμίδες.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ: Καταναλώστε τα 1-2 φορές την εβδομάδα με προσοχή στην ποσότητα της μερίδας.
Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι ενώ η νηστεία είναι μια υγιεινή πρακτική που ωφελεί την υγεία μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο αύξησης του βάρους όταν δεν ακολουθείται σωστά.

Για αυτό πάντα να θυμάστε:

Συμβουλή 5

Επιλέγω τρόφιμα σοφά, προσέχω τη μερίδα μου!!

Comments are closed.