logo

Τρίχα και τριχοφυΐα

αποτρίχωση, κερί, επιδερμίδα, ομορφιά, wax, depilation, skincare

Οι τρίχες είναι κεράτινοι σχηματισμοί που εκφύονται από τους σμηγματογόνους θύλακες και πρωταρχικός τους σκοπός είναι να μας προστατεύουν από το κρύο. Κάθε τρίχα αποτελείται από το στέλεχος. Δηλαδή το τμήμα που βρίσκεται εκτός του δέρματος και τη ρίζα, που είναι μέσα στο δέρμα και καταλήγει σε ένα παχύτερο άκρο, το βολβό. Κάθε τρίχα διανύει μέσα στο θύλακα της ένα κύκλο ζωής που αποτελείται από τρία στάδια.

Πρώτο στάδιο : είναι το αναγενές στάδιο, στο οποίο η τρίχα γεννιέται στη βάση του θύλακα από τη θηλή του χορίου. Αυτή είναι γεμάτη τριχοειδή αγγεία και μαζί με τα μητρικά κύτταρα της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας που την περιβάλλουν, τρέφει την τρίχα και την βοηθά να αναπτυχθεί.

Δεύτερο στάδιο: είναι το καταγενές στάδιο, στο οποίο ο βολβός της τρίχας αποκόπτεται από την θηλή και η τρίχα παίρνει την ανοδική της πορεία προς την τελική πτώση.

Τρίτο στάδιο: είναι το τελογενές στάδιο, που η τρίχα ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής της και πέφτει. Όταν μια τρίχα βρίσκεται στο στάδιο αυτό, μια άλλη έχει ήδη γεννηθεί στο ίδιο θυλάκιο και θα πάρει την θέση της.

Προβλήματα τριχοφυίας

ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ
Η υπερτρίχωση χαρακτηρίζεται από μεγάλη αύξηση των τριχών του σώματος που εξαρτώνται από την παρουσία των ανδρογόνων ορμονών. Ο βαθμός ανάπτυξης των τριχών που αφείλονται στα ανδρογόνα ποικίλλει σημαντικά ανά περιοχή του σώματος. Μπορεί να είναι αυξημένη η τριχοφυϊα μόνο στο επάνω χείλος και να διακρίνεται μόνον από τη γυναίκα που την έχει, αλλά μπορεί να υπάρχει και η περισσότερο ανεπτυγμένη υπερτρίχωση, η οποία εμφανίζεται κάτω από το πηγούνι και τα μάγουλα, ενώ συχνά συνοδεύεται και από έντονη ανάπτυξη τριχών στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στο εσωτερικό των μηρών.

Η ελαφριά ή μέτρια υπερτρίχωση δεν θεωρείται πρόβλημα και δεν απασχολεί τους γιατρούς. Η αντιμετώπιση της είναι μάλλον μια εύκολη διαδικασία,αφου οι μέθοδοι αποτρίχωσης είναι πάρα πολλοί και σίγουρα κάποιος θα είναι ο πιο ενδεδειγμένος για εσάς.

Η απλή υπερτρίχωση είναι κυρίως αποτέλεσμα μιας ορμονικής διαταραχής, εξαιτίας της οποίας υπερισχύουν στο γυναικείο οργανισμό οι ανδρογόνες ορμόνες. Συγκεκριμένα παρατηρείται αυξηση του ρυθμού παραγωγής της τεστοστερόνης. Μια δέυτερη συχνή αιτία της υπερτρίχωσης είναι η ευαισθησία που παρουσιάζει ο θύλακας της τρίχας στα ανδρογόνα, δηλαδή παρόλο που το επίπεδο των ορμονών αυτών είναι φυσιολογικό, τα κύτταρα που δημιουργούν τις τρίχες ενεργοποιούνται περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Υπερτρίχωση μπορούν να προκαλέσουν αρκετά φάρμακα, όπως η κορτιζόνη, τα αναβολικά και οι ορμόνες. Επίσης μπορείτε να επιδεινώσετε και μόνες σας το πρόβλημα της ανεπιθύμητης τριχοφυϊας με τις κατα καιρούς προσπάθειές σας να απαλλαγείτε από αυτή (πχ. Ξύρισμα).

ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΣ
Ο δασυτριχισμός είναι η εμφάνιση έντονης τριχοφυίας σε μέρη του σώματος ή του προσώπου, τα οποία φυσιολογικά είνα άτριχα. Η ενδεδειγμένη ανάπτυξη της τριχοφυίας σε τέτοιες περιοχές εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες.

1)Από την έκκριση και τη δράση των ανδρογόνων ορμονών.

2)Από την ικανότητα του δέρματος να αντιδρά στην ορμονική πρόκληση των ανδρογόνων διεγείροντας περισσόρεο την ανάπτυξη των τριχών.

Αιτίες του δασυτριχισμού

Αντίθετα με τα όσα ισχύουν για την απλή υπερτρίχωση, που το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό, στην περίπτωση του δασυτριχισμού είναι πολύ πιθανό να υποκρύπτεται κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Κυρίως έχουν προέλευση ωοθηκική ή επινεφριδική. Όσο αφορά την ωοθηκική προέλευση ενοχοποιούνται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το σύνδρομο της υπερθηκώσεως και οι αρρενοποιητικοί όγκοι των ωοθηκών. Όσο αφορά την επινεφριδική προέλευση, το σύνδρομο Cushing προκαλεί δασυτριχισμό. Δεν παύει πάντα να υπάρχει και η πιθανότητα ο δασυτριχισμός να οφείλετε στη λήψη φαρμακευτικών ουσιών.

Θεραπεία του δασυτριχισμού

Κατά κανόνα δεν αντιμετωπίζεται το σύμπτωμα, δηλαδή ο δασυτριχισμός, αλλά η αιτία που τον προκαλεί. Η ανίχνευση της αιτίας προκύπτει συνήθως μέσα από ενδοκρινολογικό έλεγχο. Όταν πάψει να υφίσταται η αιτία, σταματά η εμφάνιση των τριχών. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να μην ενδιαφερθείτε για τον εντοπισμό της αιτίας, αλλά να φροντίσετε μόνο για την αισθητική αποκατάσταση του προβλήματος.

Σε περίπτωση πολύ έντονης τριχοφυίας σε μέρη του σώματος, που φυσιολογικά είνα χωρίς τρίχες μιλάμε για ιδιοπαθή δασυτριχισμό. Εφόσον αποκλειστεί κάθε περίπτωση παθολογικής αιτίας η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποια από τις μεθόδους ολικής αποτρίχωσης, όπως είναι η θερμόλυση, η ηλεκτρόλυση και τα λείζερ.

Comments are closed.